Despre nuci

"Jumatate din viata ne cheltuim sanatatea pentru a face avere si cealalta jumatate ne cheltuim averea pentru a ne reface sanatatea"   ( Voltaire )

Din pacate, in zilele noastre din lipsa de timp si din comoditate am ajuns sa consumam alimente cu aspect frumos, dar fara gust si consistenta, alimente modificate genetic. Se pare ca in zilele noastre aspectul comercial a devenit mai important decat cel vitaminic si nutritiv. Cu toate acestea, exista alimente care pot inlocui cu succes unele alimente daunatoare organismului, printre acestea regasindu-se nuca.

Se pare ca existenta nucului pe Terra se pierde in negura vremurilor. A fost prezent inainte de perioada glaciara, dupa care a rezistat numai in cateva zone de pe glob, si anume in centrul si vestul Asiei, in cateva depresiuni din Peninsula Balcanica si din Peninsula Iberica. Timp de mii de ani s-au pastrat, pana in prezent, forme salbatice de nuc in Caucaz, Armenia, estul Turciei, nordul Iranului, Tibet, Afganistan, Pakistan si nordul Indiei. Primele livezi cultivate cu nuci au existat inca din Antichitate, mai intai in China, Japonia si India, de unde nucul a ajuns in Europa, prin intermediul romanilor. Treptat, s-a extins in toate tarile cu climat temperat si subtropical, atat din Europa (Franta, Spania, Bulgaria, Serbia, Grecia, Romania, Ucraina, Republica Moldova), cat si in alte zone (SUA, China, Iran, India, Turcia, Egipt, Brazilia). in prezent, cele mai intensive culturi de nuci exista in Franta si mai ales in California (SUA) cu peste 100.000 de hectare de livezi cu soiuri selectionate.

Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza. Sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g. Miezul de nuca este unul dintre cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, cu un continut scazut de toxine.

Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice combinatie, de la chiftele la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avand o toxicitate mai mica si fiind foarte usor digerabila.

Este recunoscuta actiunea vitaminizanta a nucilor, fiind de retinut prezenta vitaminei E, cu efect intineritor, reglator al activitatii hormonale, protector al pielii, alaturi de vitamina F. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor de inima, a tulburarilor de crestere si a deficientelor imunitare. Miezul a 20-30 de nuci, consumate zilnic, grabeste vindecarea bolilor de piele si refacerea pielii dupa arsuri, oprind procesele degenerative.

Datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul atunci cand sunt consumate in cantitati mari, nucile sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare, care protejeaza si curata vasele de sange, fac din nuci un aliment foarte indicat in tratamentul afectiunilor varstei a treia